„Niebo w gębie”, czyli wystawa o dawnej sztuce kulinarnej

Podczas niedawno zakończonego Festynu Historycznego „Uliczka Tradycji”, któremu w tym roku przyświecał temat kulinarny, a zatem zapachy i smaki kuchni okresu międzywojennego otwarta została wystawa dokumentalna o dawnej sztuce kulinarnej zatytułowana „Niebo w gębie”.
Znalazły się na niej fotografie i reklamy dawnych radomskich restauracji, kawiarni i barów konsumpcyjnych, w których można było dobrze i wytwornie zjeść oraz miło spędzić czas na dancingu, czy przy bilardzie. Czołowymi obiektami tego rodzaju była restauracja Stanisława Wierzbickiego, mieszcząca się w Radomiu przy ul. Żeromskiego 51, którego sława szerokim echem rozchodziła się wówczas poza granice miasta, oraz cukiernia i restauracja Bolesława Przybytniewskiego, która zapraszała gości do swojej siedziby na Plac 3–go  Maja 8.
Fragment wystawy poświęcony został  również radomskim targowiskom, na których zaopatrywała się społeczność naszego miasta tj. targ  „Na Rajtszuli” (obecny dom handlowy „Senior”) i targ „Na Wale” oraz związanymi z nimi prasowymi artykułami. Nie zabrakło w tym temacie fotografii starej, drewnianej wówczas i nowej, już murowanej rzeźni radomskiej, browaru Jana Saskiego i powstającej wówczas gazowni miejskiej, oraz reklam nakłaniających do zamiany kuchni węglowej na łatwiejszą w użyciu, kuchnię gazową.                                    
        Całość ekspozycji dopełniają przepisy oryginalnych i unikatowych potraw, jakie wówczas przygotowywały zarówno restauracje, cukiernie, jak  również gospodynie domowe w swoich kuchniach pełnych konfitur, kiszonych ogórków i wyszywanych we wdzięczne hasła makatek. Przepisy te zaczerpnięte zostały  zarówno z przedwojennej ksiązki kucharskiej „365 obiadów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, autorki m.in.„Kursu gospodarstwa dla kobiet”, „Jedynych praktycznych przepisów”, „Poradnika porządków”, oraz innych niebywale przydatnych w każdym domu pozycji, jak i z „Kuchni koszernej”, podręcznika dla każdego żydowskiego domu, autorstwa Rebeki Wolf z 1904 r.   
Oto kilka przepisów, które zachęcą miłośników dobrego jedzenia.
Wystawa czynna będzie do 4 października br.

CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl